HrvatskiEngleski
Stručni biltenMoje sutraBurza inovacijaLinkoviŽupanijski inovacijski centar
edukacija mladih - projekt "moje sutra"
.....................................................................................................................................................................................................................................

Uspjesi mladih na međunarodnim izložbama, među kojima i članova sekcije mladih inovatora IN kluba inovatora, potaklo je riječki projekt edukacije mladih "Moje sutra" namijenjen prvenstveno mladima, dajući cjelom projektu rada s mladima jednu novu kvalitetu. Projekt je osmišljen u suradnji s Zajednicom tehničke kulture Rijeka, a u isti su uključeni UPRI Rijeka i Kino video klub Liburnija - film.

Nedostatak adekvatnog prostora limitirao je rad IN kluba i tek preseljenjem u Verdijevu 11/II stekli su se uvjeti kontinuiranog rada s mladima, njihovo praćenje i mogućnost kvalitetne edukacije.

U sklopu Verdijeve 11/II na cca. 100 m2 nalazi se cijeli niz saveza i udruga koje sudjeluju u predmetnom projektu, nalaze se arhive podataka o inovacijama, inovatorima, dokumenti za vođenje postupaka priznanja prava na izum i industrijsko obličje, "ino" baza podataka, sjedište je redakcije IN glasnika inovatora. S druge strane prostor je u sjedištu Rijeke tako da pogodan za rad s djecom kako u jutarnjim satima, tako i poslijepodne.

Na području naše županije edukacija mladih u cilju stjecanja znanja iz područja realizacije inovacija, koji su to problemi koje inovatori trebaju riješiti i koji je stvarni put od inovacije do novog proizvoda, prema našem saznanju nije vršena. Temeljni cilj je upoznati djecu s mogućnošću kako biti uspješan realizirajući vlastite inovacije. Cijelo vrijeme edukacije ta misao će se provlačiti i sve je njoj podređeno.

Ovaj program će okupiti ljude različitih struka, a važno je spomenuti, planirani su i gosti u prezentacijama pojedinih tema, gosti - inovatori s iskustvima u plasiranju inovacija, poduzetnici koji svoje poslovanje i dobit ostvaruju baš na inovacijama. I ne samo to, već će se pružiti mogućnost i drugim udrugama da sudjeluju u programu.

Ovaj program ima za cilj polaznicima (mladi raznog uzrasta - ciljan uzrast su učenici srednjih škola nižih razreda) ukazati na mogućnosti pokretanja vlastitog posla na osnovu svoje inovacija, omogućiti da realiziraju svoje inventivne ideje pod vodstvom iskusnih mentora (u početku težište je elektronika, robotika), a uz to da steknu i osnovna znanja iz područja zaštite intelektualnog vlasništva, utvrđivanja novosti tehničkog rješenja i prijave patenata. Idući korak je izrada video spota (u suradnji s kino udrugom) i izrada stranice na Internetu (u suradnji s udrugom informatičara). Uz naprijed navedeno polaznici će dobivati informacije o načinu pokretanja vlastitog posla (kako registrirati trgovačko društvo, što je obrt...).

Glavni su ciljevi i namjere su revitalizacija inovatorskog članstva, te buđenje i širenje inovatorsko-poduzetničkog duha u mladeži. Da bi se to ostvarilo težiti će se objedinjenju različitih grana tehničke kulture u edukaciji mladih kako bi polaznici stekli osnovna znanja u materijalizaciji inovacija, zaštiti prava industrijskog vlasništva, ali i izrade video filma i na kraju osposobiti se u izradi ponude za svoju inovaciju na INTERNET-u. S druge strane želi se mlade praktično pripremiti za ulazak u svijet poduzetništva, uključiti ih u daljnja obrazovanja na nivou Hrvatske, u popularna predavanja, tribine, ali i uključiti ih u pojedine konkretne projekte inovatora ili tvrtki.

Copyright © P@TENT 2005. Sva prava pridržana.